Overgang derde kleuter naar eerste leerjaar

Voor een kind van de 3de kleuterklas is de sprong naar het 1ste leerjaar een heel grote gebeurtenis. Iets waar ze al lang naar uitkijken.

Door met de 3de kleuterklas en 1ste leerjaar op geregelde tijdstippen (maandelijks) samen te komen, laten we de kinderen al eens ‘proeven’ van de lagere school. Ze leren zo de juffen en de klas al wat kennen.

Ook voor de kinderen die reeds in het 1ste leerjaar zitten, is het enorm leuk om nog eens te mogen terug gaan naar hun kleuterklas, die ze soms ook wel een beetje missen…

 

Ontmoeten

Gezamenlijke momenten met de derde kleuterklas en eerste leerjaar: zandbak / tuin / zwemmen of sporten op het sportplein

Op bezoek

HUP-activiteiten: de 3de kleuterklassers gaan naar het 1ste leerjaar  en spelen er gezelschapsspellen, ze werken op een leuke, speelse manier rond schrijfmotoriek, letterherkenning, taalspelletjes, voorbereidende oefeningen rekenen, …

Tijdens die momenten mogen de kinderen van het 1ste leerjaar nog eens naar hun ‘vroegere’ 3de kleuterklas om er te spelen in de hoeken.

 

 

Samen werken

Activiteiten waarbij de kleuters en 1ste leerjaar in gemengde groepen over de verschillende klassen van 3de kleuter en 1ste leerjaar worden verdeeld.

Bij de start wordt er een prentenboek nagespeeld a.d.h.v. een toneel of poppenkast en staat dit boek dan ook centraal gedurende deze reeks activiteiten.

De kinderen gaan dan telkens in één van de klassen beeldend werken rond het thema van het boek.

Elk schooljaar wordt een ander boek uitgewerkt:

  • Kikkerdagen: Boeken van Kikker (Max Velthuijs)

Met als startactiviteit het toneel “kikker vindt een vriendje”

  • Elmerdagen: Boeken van Elmer de olifant (David MacKee)

Met als startactiviteit een poppenkast “Elmer grapjas”

  • Kummelingdagen: Boeken van Beertje Kummeling (Chizuko Kuratomi)

Met als startactiviteit het toneel “Beertje Kummeling”

 

Samen feesten

Leuke momenten in het schooljaar zijn nog leuker als we ze samen beleven!

Denk aan samen de Sint verwelkomen of Carnaval vieren!  

 

Op avontuur

Naar het bos voor een spannende avonturentocht of een magisch kabouterpad.

Activiteiten waar de kinderen heel veel plezier aan beleven terwijl ze echt vertrouwd raken met de juffen.

De kinderen van de 3de kleuterklas voelen zich groot omdat ze mee mogen met het 1ste leerjaar, terwijl de kinderen van het 1ste leerjaar zich dan weer op hun beurt groot voelen, want ze gaan al naar de lagere school en mogen de kinderen van de kleuterklas een handje helpen.