De vlinderklas (peuter)

Ze halen hun fruit en drankje uit hun boekentas en leggen deze in hun eigen vakje.

Daarna gaan ze allemaal in de onthaalkring zitten op hun eigen plaatsje. Tijdens dit momentje neemt de juf de aanwezigheden op en zingen we liedjes over de dagen van de week, het weer van vandaag, ... We maken Jules (de klaspop) wakker. Jules mag dan de hele dag meespelen met de peuters.

Na het onthaalmomentje starten we met de activiteiten, dit kan een beeldend werkje zijn, een waarneming van iets bv.: herfstblaadjes, fruit, of een kookactiviteitje, ...

Na de activiteit gaan de peuters gezamenlijk naar het toilet. We zorgen ervoor dat alle peuters naar het toilet geweest zijn. De juf helpt, waar nodig, de peuters ook met het aan- en uitdoen van hun broekje of rokje.

Na het plasmomentje ruimen we op. De juf zingt samen met de peuters het opruimlied. Daarna drinken we ons drankje op in de onthaalkring. Wie klaar is, probeert z’n jas aan te doen. De juf helpt waar nodig. Wanneer alle jassen dicht zijn, deelt de juf het fruit uit. Ze kunnen dit al opeten in de klas. Op de speelplaats kunnen ze de rest van hun tussendoortje opeten.

 

De kleuters komen opnieuw binnen in de klas. Ze doen hun jasje zo zelfstandig mogelijk uit en hangen dit bij hun foto. Daarna hernemen we de activiteit waarmee we bezig waren. Na de activiteit gaan we opnieuw gezamenlijk naar het toilet.

Wanneer het opruimliedje weerklinkt, ruimen alle peuters op. De kindjes mogen dan in de kring zitten en er volgt nog een kort activiteitje bv. : een kort spelletje, verhaal, poppenkast of liedje,... Daarna gaan we met z’n allen nog eens naar het toilet, trekken de jassen en boekentasjes aan.

Wanneer de bel gaat blijven de peuters op de bank zitten. De juf noemt de namen van de peuters van wie hun mama, papa, opa, oma, ... al aan de deur staan. Deze peuters mogen dan naar de ouders gaan. De peuters die op school eten, staan tegen de muur in de gang waar de kinderen van de derde kleuterklas ze komen oppikken. We vertrekken dan allemaal samen naar de eetzaal.

In de namiddag spelen we in de hoekjes van de klas en bij mooi weer genieten we van de tuin, zandbak, speelplaats, ...